čtvrtek 4. dubna 2013

Démosthenénova řeč o správě financí

Tohle nelze přenášet k nám do současnosti, ale svádí to k tomu téměř neodolatelně.

A řeknu vám zcela otevřeně, co mě ze všeho nejvíce mrzelo. Ačkoli je tak mnoho významných a pěkných návrhů, nikdo si z toho nic nepamatuje, ale všichni si pamatují na dva oboly. Nemohou mít větší cenu než dva oboly, kdežto ostatní věci mají hodnotu perského krále, jestliže obec s takovým množstvím hoplítů, triér, koní a peněžních důchodů bude dobře spravována a připravena k boji.
Démosthenés - Řeč o správě financí

Jako nedávno (...) vnikli nějací lidé do pokladnice Parthenónu. Všichni řečníci pak prohlašovali, že demokracie se zhroutila, že již neplatí zákony a tak podobně. A přece, Athéňané, (...) ti, kteří to spáchali, zasluhovali trest smrti, ale demokracie se proto nehroutí. A opět, někdo ukradl vesla. „Bičovat, podrobit mučení“, volali všichni řečníci, „demokracie se hroutí.“ A co tvrdím já? Souhlasím s nimi v tom, že pachatel zaslouží trest smrti, ale proto se nehroutí demokracie. Jak se ale demokracie hroutí, o tom nikdo nemluví a otevřeně se nevyslovuje. Já to ale uvedu. Hroutí se, jestliže vy, Athéňané, jste špatně vedeni, ačkoli je vás mnoho, jste bez prostředků, bez výstroje, bez náležitého uspořádání a bez jednotného smýšlení, jestliže ani stratégos ani nikdo jiný se neohlíží na vaše hlasování a jestliže o tom nikdo nechce mluvit, neusiluje o nápravu a nepodniká nic, aby to skončilo.
 Démosthenés - Řeč o správě financí

Soukromě si z mužů, kteří spravovali nějaké obecní prostředky, jedni pořídili soukromé domy, které jsou nejen výstavnější než má většina občanů, ale honosnější než veřejné budovy, a druzí obdělávají skoupené pozemky o takové výměře, o jaké se jim nikdy ani nesnilo. Příčinou toho všeho je, že tehdy byl lid pánem a rozhodoval o všem a ostatní byli spokojeni s tím, že on každému přiděloval poctu, hodnost či nějakou odměnu. Nyní však naopak rozhodují o odměnách tito lidé a všechno se děje jejich prostřednictvím, kdežto lid upadl do postavení sluhy a přívěsku a vy jste spokojeni s tím, že přijímáte co vám oni přidělí. 
Démosthenés - Řeč o správě financí

Žádné komentáře: