pátek 31. května 2013

Pán prstenů

Nevšiml jsem si toho já, ale Borges. Starosilandské ságy jsou plné hádankovitých slovních spojení. Vládce prstenů je (asi) básnicky král. V sáze "O lidech z Eyru" Tórarin recituje (zpívá?) takto:

Zpívající panny
v poli bohyň boje
prudce se mé zlaté
přilby dotýkaly,
štít prstenů vládce
potřísněn byl krví,
rudá řeka zbraní
rozlila se polem.

Více si dočtete tady: http://uloz.to/xKUWYMj/staroislandske-sagy-prelozil-ladislav-heger-doc.

pátek 24. května 2013

Věčný závod Achillea a želvy

Po tolika vysoce kvalifikovaných názorech, které jsem tu prezentoval, , se můj názor vystavuje nebezpečí, že bude působit nepatřičně a triviálně. Přesto jej vyslovím: Zenóna nelze zpochybnit, s výjimkou případů, kdy přiznáme prostoru a času ideálnost. Přijměme idealismus, přijměme hmatatelný růst vnímatelného, a vyhneme se tak přemíře propasti paradoxu. Čtenář se pátravě zeptá: Máme se pro takový kousek řeckého tmářství dotknout našeho pojetí vesmíru.
Jorge Luis Borges- Věčný závod Achillea a želvy

pátek 17. května 2013

O modelování neuronů II.

Vyhledávač Google předává obchodu Amazon infomace o uživatelích. Je to business a není to samo o sobě špatná věc. Potěšilo mě, že mi Amazon poslal reklamu na knihy "Elements of Molecular Neurobiology" a "Mathematical Foundations of Neuroscience". Obě knihy lze koupit ve zmíněném obchodu, i když já se vydal poněkud alternativnější cestou, ve které hrál hlavní roli zmíněný vyhledávač. "Elements of Molecular Neurobiology" od C.U.M. Smithe jsem přečetl a doporučuji ji mnohem více, než předtím doporučovanou knihu "Theoretical Neuroscience Computational and Mathematical Modeling of Neural Systems". Je pro začátečníka, který je ovšem ochoten věnovat čtění značné úsilí, jako dělaná.